Διακήρυξη - afetiria

Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κύριο Μενού:

Ποιοι είμαστε


ΑΦΕΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΘΕΣΗ


Στις διαπιστώσεις οι περισσότεροι θα συμφωνήσουμε: η κρίση γέννησε ύφεση, ανεργία, μετανάστευση και τη σχεδόν βέβαιη κατάρρευση του ασφαλιστικού για τον κλάδο των μηχανικών και την κοινωνία. Η πρόσφατη εξοντωτική αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών αποτρέπει τους νέους μηχανικούς να γραφτούν στο ΤΕΕ και στο ΤΣΜΕΔΕ. Πολλοί άλλοι ήδη ξεγράφονται. Σύντομα το ΤΕΕ θα είναι ένας δημογραφικά γερασμένος οργανισμός.

Το θέμα είναι τι κάνουμε; Μένουμε παθητικά στις διαπιστώσεις ή προσπαθούμε με την ενεργό και εποικοδομητική μας συμμετοχή να αλλάξουμε αυτά που γέννησαν την κρίση;
Ήρθε για όλους η στιγμή να πούμε τα μεγάλα «Ναι», αλλά και τα μεγάλα «Όχι». Εμείς κάναμε αυτό που μας υπαγόρευσε η τιμή, η συνείδηση κι οι πεποιθήσεις μας. Δε μετανιώνουμε! Αυτά τα «Όχι» είναι σωστά:

Λέμε «Όχι» στις κομματικές ομπρέλες στο συνδικαλιστικό κίνημα. Θέλουμε ένα ΤΕΕ που θα διοικείται από μηχανικούς, όχι από μηχανισμούς (που υπηρετούν άνωθεν συμφέροντα). Τη Δευτέρα μετά τις εκλογές εμείς θα είμαστε στα γραφεία μας! Δε θα είμαστε σε κανένα κομματικό ή κυβερνητικό γραφείο να λογοδοτήσουμε.

Λέμε «Όχι» σ’ ένα ΤΕΕ προσωποκεντρικό. Που μπερδεύει τη διοίκηση με τη διαχείριση. Που δεν υπηρετεί πια τα μέλη του, αλλά το πολιτικό μέλλον του εκάστοτε προέδρου του.

Λέμε «Όχι» σε ό,τι έκανε τους συναδέλφους να σιχαθούν την ενασχόληση με τα κοινά. Δε φταίνε οι συνάδελφοι που γύρισαν την πλάτη στο ΤΕΕ. Φταίει το ΤΕΕ που τους γύρισε πρώτο την πλάτη.

Εμείς λέμε «ΝΑΙ» στον ακομμάτιστο & ακηδεμόνευτο, αλλά πολιτικοποιημένο συνδικαλισμό. Για ν’ ανακτήσει το κύρος του το ΤΕΕ πρέπει να στηρίξει ουσιαστικά τους συναδέλφους, όχι να ετεροπροσδιορίζει τη στάση του ανάλογα με το ποιο κόμμα είναι στην κυβέρνηση. Χρειάζονται προοδευτικές προτάσεις, λύσεις και δράσεις για την ανεργία, το ασφαλιστικό και το φορολογικό.

Λέμε «ΝΑΙ» σ’ ένα ΤΕΕ συλλογικό, σύγχρονο, αξιοκρατικό & διαφανές. Σε ένα ΤΕΕ-αρωγό κι όχι σε ένα ΤΕΕ-δυνάστη. Ένα ΤΕΕ-σημείο αναφοράς (hub), φυσικό και ηλεκτρονικό κέντρο για κάθε υπηρεσία που παρέχει ο τεχνικός κόσμος στους πολίτες και στην κοινωνία. Ένα ΤΕΕ παρεμβατικό, με Ρεαλιστικό Σχέδιο Αναδόμησης. Για τους μηχανικούς και τη χώρα.

Ζητάμε απ’ το ΤΕΕ ν’ ακούει διαρκώς τα μέλη του, όχι μόνο στις εκλογές. Να εισάγει σε όλες τις αποφάσεις και τις δράσεις του θεσμούς άμεσης συμμετοχής και ελέγχου.
Ας μη γελιόμαστε: το ΤΕΕ δεν είναι πια ο Τεχνικός Σύμβουλος της Πολιτείας. Έχει μετατραπεί σε τεχνητό σύμβολο διαχείρισης, μικρών ή μεγάλων συμφερόντων που αθροίζονται ή διαιρούνται κατά το δοκούν. Οι νέοι δυσκολεύονται να μπουν στο επάγγελμα. Κι οι μάχιμοι μηχανικοί είναι στο περιθώριο και ζουν στην αβεβαιότητα.

Αυτές οι σκέψεις έγιναν φωναχτοί προβληματισμοί. Και μας ένωσαν! Για να δώσουμε ακηδεμόνευτα και χωρίς καμία εξάρτηση τη μάχη για ένα ΤΕΕ που θα γεννά ρεαλιστικές λύσεις κι όχι νέα προβλήματα. Συμμετέχουμε στις εκλογές του ΤΕΕ, γιατί πιστεύουμε ότι η εποχή απαιτεί αλλαγή σελίδας. Τα δεδομένα άλλαξαν, τα προβλήματα εντάθηκαν κι οι λύσεις απαιτούν νέα προσέγγιση: προοδευτική, καινοτόμα και δομικά διαφορετική για το ΤΕΕ & τους μηχανικούς.

Σε καλούμε κι εσένα, τον μάχιμο μηχανικό, σ’ αυτήν την προσπάθεια! Μη μένεις άλλο απαθής. Η αποχή σου συντηρεί το σημερινό status-quo. Αυτό θέλουν: να μην ψηφίσεις εσύ, να ψηφίσουν πάλι οι άλλοι για σένα. Για να μοιραστούν πάλι οι ίδιοι τις θέσεις στο ΤΕΕ, στην Τράπεζα Αττικής και στο ΤΣΜΕΔΕ, με τα γνωστά σε όλους αποτελέσματα…

Αν δεν γίνεις εσύ, τώρα!, το αντίβαρο στην ασυδοσία όσων διοικούν το ΤΕΕ, το Επιμελητήριό μας θα γίνει ξανά χώρος συναλλαγής, μόνο και μόνο για να εκλεγεί ο επόμενος πρόεδρος. Και θα σε ξαναθυμηθούν στις επόμενες εκλογές, σε 3 χρόνια. Αν υπάρχει ΤΕΕ ως τότε.

Έλα κι εσύ μαζί μας στην ΑΦΕΤΗΡΙΑ!
Έλα να Συνθέσουμε επιμελητηριακές λύσεις, χωρίς εξαρτήσεις!


ΓΙΑ ΤΟ ΤΕΕ, ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗΧΑΝΙΚΟΥΣ, ΓΙΑ ΤΗ ΧΩΡΑ

Γιατί όπως είπε κι ο Ρήγας Φεραίος:
Όποιος ελεύθερα συλλογάται, συλλογάται καλά.

Επιστροφή στο περιεχόμενο | Επιστροφή στο κύριο μενού